Saturday, August 29, 2009

Ramadhan dan Terawih


Hr tu ak ade berbahas sket dgn sorg teman ms tgh duduk di meja makan..die kate hr tu die terlepas solat terawih sbb tgk wyg@buke pose sme2 (terlupe plk di situ..he3)..then ak ckp "laa,apsal tnggl??terawih kan 30hri je setahun"..then die kate cmni r lbh kurang,"hmm..ape tu terawih??knape terawih??knape mule2 ramadhan ramai terawih??"..ade lg soklan die bg tp ak xigt..then,ak y jahil ni simply jawab gini je "coz terawih tu hny pd ramadhan..bln laen xd dh kn??so,in order nk meraikan ramadhan a.k.a bulan pesta ibadah nie,terawih slh satu nye"..ak xkate slh tnggl terawih tu since nmenye pn solat sunat kan..ape y buat ak terfikir blik is keadaan berbeza ketika berbuka d msjd dan tarawih d msjd d tmpt ak(mgkn juga berlaku d tmpt2 anda)..wktu berbuka punya la ramai,bersepah2 org beratur amek mknn..sementara menunggu berbuke,ade y mengaji(menghayati ramadhan agaknye),ade y tergelak terbahak2,n ade jgk y dok tatap je ayam dlm dulang tu..lps je mghrb,muke2 ade y ttbe je ghaib..mgkn terawih di blik agaknye..alhamdulillah..

Tp ap y jelas suasana as Ramadhan goes deeper..Minggu pertama trafik sesak teruk..ade y bersesak2 nk dptkan tiket grand stand..keadaan mnjadi xterkawal..hingga kadar kemalangan di minggu pertama meningkat mendadak..!!Mnggu ke2,trafik semakin lancar..dpt dilihat pintu2 masuk y tiada kenderaan bersesak..kadar kemalangan juga semakin berkurangan..mnggu ke 3,trafik lengang!!??kadar kemalangan trun ke tahap KOSONG..kenderaan2 kecil juga mula kelihatan bergerak laju ke hulu ke hilir..namun, ape y menghairan kan,kadar iftar xpnh surut..xpernah i repeat..hmm??berdasarkan pemerhatian 2 thun ak ramadhan kt cni,ade jemaah y berbuka di masjid sbb nk BERJIMAT...hmm,diorg ni mngkn slh konsep..ye,msjd wt iftar nk raikan jemaah y berpuasa tp kne igt jemaah di utp ni almost 7000 org..hr2 muke same je y bertandang..ak xla marah tp ape slhnye diorg2 ni bg sket ruang kat org2 y nk rs kemeriahan iftar nie..y nk dikisah kan sgt psl poket tu wtpe??elo kawan,duit bnyk weh leh carik..ble ak counter ini jawapan diorg "ala,bkn diorg ni nk trun mkn pn..kang xabes m'bzr je"..ak terdiam..pyh nk ubah pendirian diorg nie..tp ak tau bkn sume jemaah cmni..tahniah kpd y betol niatnye..kpd y slh tu,moge dibetulkan kmbli niat tu...ade ms lg nie..n_n

mngkn anda y membaca ni ade jawapan kpd soklan y berlegar di kpla ak y jahil nie??ak bkn r sorg ahli agama y tau serba serbi bab2 agama ni tp ak hny sorg insan kecik y nk jgk join org laen meraikan Ramadhan mcm insan laen..moge diberikan pertolongan dariNya..

owh ye,sgt2 berterime kasih kt teman y bertny coz sbb pertanyaan die, ak berazam xnk tnggl terawih tahun nie..again,smoge diberikan pertolongan dariNya..amin..

10 comments:

i.Z.z.A.t.Y said...

salam wahai kapten battch!!!hihih

elya~nadia said...

owh rodhi!!!! i miss u!!!!!!!!! =p

RuGGers |8| said...

ijat:he3..even kapten batch pn,tp xpat g obesi..cm ade dak tu kan..or should i called u teacher??

elya: ish,statement bahaye tu elya..kang naye ak kne pkul kang..he3

anyway,welkem to my blog!! n_n

ahmaDzulhadi said...

apo ekau moncarot ni jang?? haha

RuGGers |8| said...

alhamdulillah sheikh snggp jenguk blog sy..so ape cer skrg syeikh??ana dgr skrg sheikh sebok xtvt ramdan??kah3

ahmaDzulhadi said...

ana sibuk urus bubur lambuk kat madrasah nie..kalu sempat datang la..jawatan siak ade kosong ni haa..

keh keh keh

kalai N kalai said...

aik..aku baru nak cite pasal terawih..
tapi ko da cte dulu..xpela cha..haha

RuGGers |8| said...

juntai:owh,still bubur lagi??ana d utp ni dh start chicken chop dh..xcy tny kalai..die bhgn tosey n capathi..utk2 org2 die r..hak3

kalai: dey cha,ko lmbt..hr2 nk awek pyh r..dunia tu sume lai..dunia.. n_n

mohd tony saidi said...

selamat berpose..
dan tahniah ada azam utk x tinggal teraweh.

RuGGers |8| said...

insyaAllah..maseh ustaz..n_n

Post a Comment

suara dan kata2